Ichiro Seki


Oceňovaný skladatel a hráč na japonskou flétnu shakuhachi

Jeho sólové i orchestrální skladby sklízejí úspěch po celém světě. Sekiho dílo zahrnuje nejen výjimečné instrumentální skladby pro západní a japonské tradiční nástroje, ale také úchvatné skladby pro vícečlenný sbor. Na World Shakuhachi Festivalu v Sydney 2008 osobní řídil orchestr čítající marimbu, japonský buben a sto fléten shakuhachi při uvedení jeho vlastní skladby Bamboo Metamorphosis.

Jako virtuózní interpret se zaměřuje na především na japonskou tradiční a soudobou hudbu. Jednou z jeho slavných interpretací je skladba Minao Shibaty Oiwakebushi-koh pro sólovou shakuhachi a pěvecký sbor, kterou měl možnost předvést na koncertních sálech v Japonsku, Číně, USA, Švédsku, Belgii, Estonsku, Finsku, Maďarsku, Španělsku i Kanadě. Jako sólista vystupoval s takovými soubory jako Tokyo Philharmonic Chorus, Ritsuyuu-kai (orchestr japonské dvorní hudby gagaku) and Yuuka Choir.

Ichiro Seki studoval hru na shakuhachi s Katsuyou Yokoyamou, legendárním mistrem této flétny, který ji uvedl do světových koncertních síní. Sekiho kompoziční práci vedli Shuko Mizuno, Yoriaki Matsudaira, Hiroshi Aoshima a také Yuji Takahashi, jedna z hlavních postav japonské soudobé hudby.

Vybraná ocenění:

Cena za virtuózní interpretaci, Pan-Music Festival, 1975
Cena za skladbu pro japonské nástroje, Agency for Cultural Affairs, 1995
Cena za skladbu pro japonské nástroje, National Theatre, 1999

 

2. 6. – 5. 6. | WORKSHOPY

4. 6. | KONCERT Fujikura – Seki – Ishii – Kengyo