Vítejte na webu ISFP 2023


  • Mendel Kaelen

    Mendel Kaelen

    Představujeme keynote speakera symposia Hudba a změněné stavy vědomí, Mendela Kealena, jehož příspěvek zazní 1. 6. 2023 Mendel je zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Wavepaths, která se zabývá výzkumem a vývojem metod využívajících psychoterapeutický potenciál hudby. Před nástupem do společnosti Wavepaths pracoval Mendel jako doktorand a postdoktorand v oboru neurovědy na Imperial College v Londýně,…

    Čtěte dále
  • Pozvánka uměleckého ředitele Marka Kimei Matviji na 14. ročník ISFP

    Pozvánka uměleckého ředitele Marka Kimei Matviji na 14. ročník ISFP

    Každé dva roky vítáme v Praze špičkové hráče na shakuhachi z Japonska a celého světa. Pět dní workshopů, studijních skupin, přednášek a koncertů spojených tradiční a novou hudbu pro japonské nástroje.

    Čtěte dále

Co je shakuhachi?

尺八, shakuhachi [šakuhači] je japonská podélná flétna. Je to nesmírně expresivní nástroj vhodný k vyjadřování nejniternějších tužeb a emocí. Díky zdánlivé jednoduchosti své stavby dává každému hráči ohromnou uměleckou svobodu. Tato svoboda ale není zadarmo. Co se týče zvládnutí hry, shakuhachi je jedním z nejobtížnějších hudebních nástrojů. V Japonsku je tato flétna stále používána při zenovém výcviku.

Shakuhachi se drží svisle jako zobcová flétna, ale na rozdíl od ní nefouká hráč do zobce, ale přímo přes speciálně tvarovanou hranu. Díky tomu si může vytvořit vlastní barvu tónu a během hraní ji měnit dle požadovaného výrazu. Otevřená hrana, přes kterou hráč fouká, také umožňuje ovládat a modulovat výšku vyluzovaného tónu. Pomocí pěti hmatových otvorů lze tedy zahrát jakýkoli tón v rozsahu téměř tří oktáv.

Jaký je doslovný význam slova shakuhachi?

Shakuhachi znamená délku standardní flétny ve starý měrných jednotkách, čili 1 shaku a 8 desetin (hachi), tj. „1,8 shaku“ (54,54 cm). Nicméně flétny shakuhachi mohou dosahovat délky od zhruba 1,3 až po 3,6 shaku. Čím delší shakuhachi, tím nižší je její ladění.

Výroba shakuhachi

Shakuhachi se většinou vyrábí z kořenové části speciálně vybraného bambusu madake, ale existují i nástroje ze dřeva nebo plastu. Umění výroby shakuhachi je náročný proces, který vyžaduje rozsáhlé dovednosti a hráčské zkušenosti. Celý vnitřní tubus shakuhachi je důkladně vytvarován, aby nástroj získal správné ladění a vyváženost.
Navzdory zdánlivě jednoduchému a poměrně neopracovanému vzhledu je shakuhachi výsledkem výrobního procesu složeného z pečlivě propracovaných kroků, který je ostatně typický pro veškerou japonskou mistrovskou řemeslnou výrobu. Když se v jedné flétně shakuhachi snoubí krása i funkčnost, může její cena dosáhnout až miliónů jenů.

Shakuhachi mimo Japonsko

Od 50. let 20. století a zejména od doby, kdy Newyorská filharmonie uvedla premiéru díla November Steps od Tórua Takemitsua, je shakuhachi zdrojem inspirace pro umělce, hudebníky a skladatele z celého světa. Mezi známé umělce, jejichž jméno je spojeno se shakuhachi, patří Henry Cowell, John Cage, Andrej Tarkovskij, Peter Eötvös a mnoho dalších.

Na konci 20. století se po celém světě vyskytovala jen hrstka skvělých profesionálních hráčů na nejaponského původu. V 21. století s tím, jak se nástroji dostává čím dál tím více publicity a roste jeho popularita, se počet hráčů na shakuhachi mimo Japonsko rychle zvyšuje. Důležitými prostředky propagace shakuhachi jsou akce jako je International Shakuhachi Festival v Praze.

Zen a shakuhachi

Zenová praxe a hraní na shakuhachi oboje vyžaduje hluboké dýchání, klid a pozornou mysl. „Ichi-on-djo-butsuu“ neboli „staň se Buddhou jedním tónem“ je společné motto mnoha hráčů na shakuhachi po celém světě. Vykresluje to odhodlání hráčů dosáhnout osvícení. Skladby, které slouží jako nástroj tohoto snažení, se nazývají honkyoku a tvoří klíčovou a neustále se vyvíjející složku repertoáru pro shakuhachi.