Gunnar Jinmei Linder


Kinko-ryū Shakuhachi Shihan (Chikumeisha)
magisterský titul v oboru Kinko-ryū Shakuhachi (Tokyo Geijutsu Daigaku)
Doktorát z japanologie (Stockholmská univerzita)
Gunnar Jinmei Linder začal studovat šakuhači v Japonsku v roce 1985 pod vedením Yamaguchi Gorō (1933-99), vedoucího cechu Kinko-ryū Shakuhachi Chikumeisha, který byl v roce 1992 jmenován žijícím národním pokladem. V roce 1993 získal stipendium japonského ministerstva školství (MEXT) na studium na Konzervatoři tradiční hudby při Tokijské národní univerzitě umění. V roce 1997 získal jako sólista mistrovský titul a v následujícím roce mu byl udělen tradiční mistrovský titul shihan a jméno Jinmei od Yamaguchi Gorō. V roce 2012 Linder získal doktorát z japonských studií na Stockholmské univerzitě s disertační prací Dekonstrukce tradice v japonské hudbě: A Study of Shakuhachi, Historical Authenticity and Transmission of Tradition (Studie o shakuhachi, historické autenticitě a předávání tradice), která se zaměřila na předmoderní interpretační umění, zejména na hudbu 17. až 19. století.
Gunnar Jinmei Linder působil 20 let v Japonsku jako profesionální interpret a učitel hry na shakuhachi, než se vrátil do Švédska. Nyní vystupuje a vyučuje po celé Evropě, pravidelně vystupuje a. Je také docentem japonského jazyka a kultury na Stockholmské univerzitě, kde se ve svém výzkumu zaměřuje na předmoderní interpretační umění, zejména na hudbu 17. až 19. století. V současné době je zástupcem vedoucího katedry na své domovské instituci. Kromě práce na Stockholmské univerzitě působí Linder na částečný úvazek také jako docent v oboru shakuhachi na Královské hudební škole ve Stockholmu.
V roce 2016 získal Linder vyznamenání japonského ministra zahraničí za své kulturní a akademické aktivity na podporu japonské kultury. V roce 1999 vydal ve spolupráci s Brucem Huebnerem instruktážní DVD. Vydal také dvě vlastní CD (WA – Dream Picture v roce 2000 a WA – Ginyū v roce 2001) a knihu o tom, jak hrát základní sólové skladby (honkyoku) v rámci školy Kinko-ryū, Notes on Kinko-ryū Shakuhachi Honkyoku (2011), včetně tří CD. V současné době pracuje na druhém dílu (předběžně vydaném nakladatelstvím Stockholm University Press v roce 2024), spolupracuje s kolegou na knižním projektu o písňových textech japonské umělecké hudby 18. a 19. století (předběžně vydaném nakladatelstvím Routledge v roce 2023) a s dalším kolegou spolupracuje na akademické antologii zaměřené na shakuhachi (předběžně vydaném nakladatelstvím Routledge v roce 2024).
2. 6. | Shimotsuke Kyorei WORKSHOP
4. 6. | KONCERT: Fujikura – Seki – Ishii – Kengyo