PŘI ISFP: Workshop výroby shakuhachi s Kinyou Sogawou


Studio Neiro

Vyrobte si vlastní shakuhachi pod vedením špičkového japonského výrobce!

Kinya Sogawa je hráč na shakuhachi a výrobce fléten shakuhachi j, jehož hra spojuje světy tradiční a současné hudby. Vyrábí vlastní nástroje a jeho jedinečný zvuk promlouvá k mezinárodnímu publiku prostřednictvím koncertů a slavných hollywoodských produkcí. Jeho hluboké porozumění pro tento hudební nástroj zpřístupňuje shakuhachi a jeho hudbu publiku všech věkových kategorií.
Studoval hru na shakuhachi u Katsuyi Yokoyami, který uvedl premiéru klíčového díla Torua Takemitsua – November Steps. Sogawa studoval výrobu shakuhachi u legendárního Chikuzena Tamaie, otce moderní shakuhachi.

Flétny Kinyi Sogawi se objevují na pódiu v rukou japonských a mezinárodních mistrů, jako jsou Kifu Mitsuhashi, Ryozan Sakata, Teruhisa Fukuda, Dozan Fujiwara, Riley Lee, Bruce Huebner, Ned Rothenberg a mnoho dalších. Kinya Sogawa je nejen výrobcem shakuhachi, je i vynikajícím hráčem na shakuhachi, který se zaměřuje na duchovní repertoár honkyoku a současnou hudbu. Jeho flétny jsou vyráběny s nejvyššími standardy, aby splňovaly požadavky obou těchto žánrů.

Během tří dnů budete řezat, pilovat a vrtat pod dohledem mistra, a vyrobíte si vlastní jinashi shakuhachi. Kinya Sogawa vám ukáže jak přesně vytvarovat vnitřní sloupec a pomůže vyřešit problémy, které se u vašeho nástroje vyskytnout. Pod jeho vedením si můžete vyrobit vlastní jinashi shakuhachi od začátku do konce (tak jak Vám čas dovolí), nebo si do dílny můžete přinést již vámi předvyrobenou shakuhachi, abyste ji společně dokončili.

Veškeré potřebné nástroje pro výrobu budou k dispozici, ale můžete si přinést i vlastní. Lze si objednat vysoce kvalitní bambus od samotného Sogawy. K dispozici budou tři takové kusy v hodnotě JPY 10 000. Zdarma bude mít každý účastník workshopu k dispozici jeden z bambusů ze Sogawových skladů s neobvyklou délkou nebo umístěním kolének (délky 2.0 až 2.8). Zatímco tyto bambusy nemusí nutně naplňovat japonské estetické standardy, budou zaručeně fungovat.
Kapacita workshopu je omezena na pouhých 6 míst, z tohoto důvodu je dílna otevřena výrobcům všech úrovní, a to i naprostým začátečníkům. Bude dostatek času pro všechny.

Kinya Sogawa je členem ORA-J, japonský soubor Orchestra Asia. http://www.ora-j.com
A bývalým členem Pro Musica Nipponia.
https://youtu.be/rT1aOR1SK44
https://youtu.be/-T9qOTwtgjY

Kinya Sogawa website:                                                                                                                                    http://www.fides.dti.ne.jp/sogawa/englishpage1.html?fbclid=IwAR2QBcd-onyxNkP5kPWXC30tQDSQ4fSxJszAaJklxlPoxltJbE-gEIfw858

Podmínky:
Pro zajištění intenzivního zážitku je seminář otevřen pouze pro 6 účastníků.
Po uhrazení poplatek nelze vrátit. Jedinou výjimkou je úplné zrušení akce. V takovém případě budou všechny platby za účast vráceny v plné výši nejpozději do 31. 12. 2023. Pořadatelé si vyhrazují právo změnit program akce. Zaplacením vstupenky nebo permanentky souhlasíte s těmito podmínkami.
Standardní poplatek (včetně 1 bambusu): 9000 Kč

Přihlaste se na adrese info@neiro.org

Bambus:
Kinya Sogawa může účastníkům semináře poskytnout jeden kus bambusu na osobu. Tyto bambusy pocházejí z jeho vlastního skladu a mají neobvyklou délku a umístění kolének. Zatímco tyto bambusy nemusí nutně splňovat estetické standardy, budou zaručeně splňovat svou funkčnost.
Lze si objednat vysoce kvalitní bambus od samotného Sogawy. K dispozici budou tři takové kusy, každý v hodnotě JPY 10 000.
V případě zájmu zašlete žádost na info@neiro.org
Můžete si přinést vlastní bambus nebo již vámi předvyrobenou shakuhachi, abyste ji společně dokončili.

Harmonogram:
Úterý, 6. června
10:00 Úvod
10:30 začátek výuky
12:00 oběd (75 minut)
17:00 konec výuky

Středa, 7. června
10:00 začátek výuky
12:00 oběd (75 minut)
17:00 konec výuky

Čtvrtek, 8. června
10:00 začátek výuky
12:00 oběd (75 minut)
16:00 konec výuky

 

NED ROTHENBERG napsal:

KINYA SOGAWA je jedním z nejvýraznějších současných hráčů na shakuhachi v Japonsku a zároveň se řadí mezi nejlepší japonské výrobce fléten shakuhachi. Jako vynikající hudebník a umělec je ve světě shakuhachi považován za vzácný klenot. V období před druhou světovou válkou bývali nejlepší hráči na shakuhachi současně i nejlepšími výrobci shakuhachi. Od konce 20. století se tyto role díky rostoucím nárokům postupně rozcházely. V tomto smyslu Kinya Sogawa představuje renesanci pravého ducha mistrovství flétny shakuhachi.
Jako výkonný umělec působí Sogawa v mimořádně širokém spektru tradiční i současné hudby. Zatímco jeho hlavním zaměřením zůstává sólový repertoár tradičních skladeb předávaných potulnými mnichy komuso z období Edo, je také jedním z předních japonských interpretů současné hudby. V 90. letech byl předním členem uznávaného souboru Pro Musica Nipponia, kde získal cenu za technickou dokonalost. Od roku 1993 je členem uznávaného Orchestra Asia a je sólistou orchestru Japan Team. S oběma těmito soubory četně koncertoval po Evropě a Asii. Kromě toho patří mezi jednoho z předních japonských interpretů na shakuhachi působících v populárním vokálním žánru enka. Často vystupuje a nahrává pro divadlo, televizní dramata a reklamy. Jeho hudba pro úvodní sekvenci počítačové hry od Yasunori Mitsuda, „Chrono Cross“, byla v roce 2011 označena americkým Hardcore Gaming 101 za „nejlepší hudbu pro video hry všech dob“. Jeho shakuhachi můžete slyšet také například ve slavné hře Ghost of Tsushima.
Sogawa se narodil v Kobe a studoval shakuhachi u Katsuyi Yokoyami, který je v Japonsku označován jako hudební velikán 20. století. Vyučil se mistrem řemesla na shakuhachi Chikusen Tamai. Vedle svých uměleckých a výrobních činností se aktivně zabývá tvorbou osnov tradiční hudby pro japonský systém veřejných škol.