Miroslav Srnka


Hudební skladatel, profesor skladby na Hochschule für Musik

Srnka, narozený v Praze v roce 1975, vystudoval hudební vědu na Univerzitě Karlově a skladbu na pražské Akademii múzických umění. Je profesorem skladby na Hochschule für Musik und Tanz v Kolíně nad Rýnem a vyhledávaným porotcem na soutěžích, jako je renomovaná Mahlerova soutěž v Bamberku nebo skladatelská soutěž Mauricia Kagela. Je také členem uměleckého poradního sboru festivalu Pražské jaro, kde založil a spoluorganizuje festival Prague Offspring, který se zaměřuje na novou hudbu.

Mezinárodní průlom Miroslava Srnky nastal v roce 2016, kdy byla v mnichovské Bayerische Staatsoper pod taktovkou Kirilla Petrenka premiérována jeho opera Jižní pól v inscenaci Hanse Neuenfelse, v níž se v titulních rolích představili Rolando Villazón a Thomas Hampson.
Ještě předtím však Srnka získal několik významných zakázek a ocenění, včetně skladatelské ceny Nadace Ernsta von Siemense v roce 2009. Jeho díla provedli renomovaní interpreti včetně Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Los Angeles Philharmonic, NHK Symphony Orchestra Tokyo, BBC Philharmonic Orchestra, Vídeňského rozhlasového symfonického orchestru, České filharmonie, Beethoven Orchester Bonn, Ensemble Intercontemporain, Ensemble Modern, Klangforum Wien a Mnichovský komorní orchestr, pod vedením dirigentů, jako jsou Peter Eötvös, Jakub Hrůša, Susanna Mälkki a Cornelius Meister, na festivalech jako Lucerne Festival, Ultraschall Berlin, Wien Modern, Présences Paris, Pražské jaro, Musica Strasbourg, Milano Musica, Printemps des Arts de Monte-Carlo, Ostravské dny nové hudby a Contempuls.